15 Mart 2025, Cumartesi

Gazze’de İnsanlık Krizi: Uluslararası Hukuk ve İsrail Sorunu Sempozyumu – Av. Rıza Saka

Cihannüma Derneği ve Hukukçular Derneği iş birliği, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde 23 Şubat 2024 tarihinde, “Gazze’de İnsanlık Krizi: Uluslararası Hukuk ve İsrail Sorunu Sempozyumu” düzenlendi.

Sempozyuma 29. Dönem TBMM Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop onur konuğu olarak katıldı.  Açılış konuşmasında sayın Şentop, İsrail’in insanlık dışı eylemlerine karşı siyasi ve insani duruşun uluslararası hukuk alanında her yönüyle takibinin önemli olduğunu vurgulayarak sempozyumun çok büyük bir hizmet ifa ettiğini ifade etti.

Sempozyum, Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Ahmet Yılmaz, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş ve Cihannüma Derneği Genel Başkanı Rıza Yorulmaz’ın açılış konuşmaları ile devam etti.

Başkan Yorulmaz 7 Ekim’den itibaren İsrail’in saldırgan ve soykırım eylemlerinin durdurulması için Cihannüma olarak her türlü sivil eylemde yer aldıklarını ayrıca konunun hukuk ve uluslararası hukuk alanında takibi için Hukuk Atölyesi koordinesi konusunda uzman hukukçularla çalışma halinde olduklarını, işbu sempozyumun da bu çalışmaların bir parçası olduğunu dile getirdi. Ayrıca sempozyumun tek seferlik olmadığını, her yıl farklı şehirlerde yapılarak Filistin konusunda gelinen aşamanın değerlendirileceği ve yapılması gereken konuların her yönüyle ele alınacağını ifade etti.

Üç oturumdan oluşan sempozyumun birinci oturumun başkanlığını yapan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal Uluslararası Yargı süreçlerinin takibinin çok önemli olduğunu ancak yargı mekanizması dışında her türlü siyasi ve sivil baskının yapılması ile birlikte konunun Gazze’deki vahşet sona erse dahi her daim taze bir şekilde işgal son buluncaya ve Filistin bağımsız bir devlet olarak kuruluncaya kadar takip edilmesi gereğinin altını çizdi.

İlk oturumda Cihannüma Derneğinin Hukuk Atölyesi koordinasyonunda Filistin ve İsrail ile ilgili uluslararası hukuk çalışmalarında büyük emek sarf eden Doç. Dr. Ali Osman Karaoğlu, Dr. Enver Arıkoğlu ve diğer katılımcılar Uluslararası Adalet Divanının Tedbir kararının anlamı, Divanın niteliği, divanın Filistin konusunda daha önce vermiş olduğu danışma görüşleri ile Uluslararası Ceza Mahkemesi süreçleri ele alındı.

İkinci oturumda ev sahibi Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selman Karakul’un oturum başkanlığında Birleşmiş Milletler, BM Kurumları ve bu kurumların etkisi/etkisizliği konularında bildiriler sunuldu.

Üçüncü oturumda Cihannüma Derneği Hukuk Atölyesi Başkanı ve Hukukçular Derneği üyesi Av. Rıza Saka başkanlığında İşgal Hukuku, Uluslararası Çatışma Hukuku ve İnsancıl Hukuk bağlamında İsrail sorunu ele alındı.

Kapanış konuşması Cihannüma Atölyeler Başkanı Prof. Dr. Vatan Karakaya tarafından yapıldı ve sempozyumda sunulan bildirilerin kitaplaştırılacağını ifade etti. Ayrıca bundan sonra Cihannüma Derneği tarafından her yıl Filistin Konulu en az bir çalıştay ya da sempozyum icra edileceğini, yapılacak bu toplantılarda konunun ulaştığı boyutun değerlendirileceğini, çözüm için atılması gereken adımlar ile geçmişte yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar, ulusal ve uluslararası hukuk alanında devam eden davalar ile ilgili takip mekanizması kurulacağını ifade etti.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir